Kontakta oss

Språk

För produktkunder

Katam portal

Ladda upp, bearbeta och analysera skogsdata i Katam-portalen

Gå till portalen

Katam app

Skaffa en prenumerationsplan för Katam-appen

Inloggad som

Visa din profil Se prenumerationsplaner

Utvecklar digitalt planeringsunderlag

Hyggesfritt skogsbruk kräver mer planering innan avverkning. Ny teknik kan underlätta arbetet.

Planeringen vid hyggesfritt skogsbruk tar mer tid än avverkningsplaneringen vid trakthyggesbruk. Inte minst eftersom basvägarna måste planeras ytterst noggrant. Maskiner ska in i beståndet vid flera tillfällen och basvägarna måste gå på rätt ställe, där det är torrt. Annars finns det risk att det blir stopp i vattenvägarna eller att rötter på de kvarvarande träden skadas.

Motorsåg och manuellfällning kan vara nödvändig där marken är blöt, men annars är det stora maskiner som gäller, enligt skogstekniker Magnus Strandberg. Han planerar för största möjliga skördare och skotare som klarar de stora och tunga träden som tas ut i ett hyggesfritt skogsbruk.

– Man ska inte tänka att man måste använda mindre maskiner för att det är hyggesfritt, säger han.

Men tid är pengar och skördarföraren måste snabbt hitta träden som ska avverkas. För många entreprenörer är hyggesfritt skogsbruk ett nytt arbetssätt och därför måste de få bra kartor och underlag. Magnus Strandberg tror att ny teknik kan underlätta.

En vanlig drönarbild kan berätta lite om var det finns föryngring och var det finns luckor. En sådan är bra att börja med i planeringen. Men det är omöjligt att avgöra vilka av de stora träden som är högst och som därför är lämpliga att plocka ut.

Läs hela artikeln här. (På svenska)