Kontakta oss

Språk

För produktkunder

Katam portal

Ladda upp, bearbeta och analysera skogsdata i Katam-portalen

Gå till portalen

Katam app

Skaffa en prenumerationsplan för Katam-appen

Se prenumerationsplaner

Katam var ursprungligen en spinoff från den svenska telekomindustrin, grundat 2016 i Lund, Sverige. Grundarnas avsikt var att korsbefrukta skogsindustrin med innovativa och högteknologiska lösningar, initialt med en smartphone-applikation för att ersätta klave, relaskop och andra analoga verktyg för skogsmätning.

Sedan dess har företaget vuxit snabbt och är idag 15 medarbetare. Våra högkvalificerade skogs- och GIS-experter hjälper våra kunder att introducera precisionsskogsbruk i deras verksamhet. Hela teamet är starkt engagerade i vårt uppdrag att maximera utnyttjandet av skogsmark till nytta för klimat och samhälle.

Skogsbruksdata med hög precision

Katam är idag en global leverantör av mjukvarubaserade tjänster för insamling och analys av skogsdata. Skogsbruksdata med hög precision, där varje enskilt träd registreras, gör det möjligt för skogsförvaltningen att öka trävolymstillväxten och produktionsutbytet. Dessa är viktiga komponenter för att minska CO2 nettoutsläpp och samtidigt driva affärer för den globala skogsindustrin.

Med fokus på produktionsskog

Den växande skogen är en nyckelkomponent för att minska utsläppen av växthusgaser och det finns gott om politiska initiativ för att driva på återbeskogning och minimera avskogning. Katams primära fokus är dock den redan existerande industriella skogen, vilket motsvarar > 60% av jordens skogsmark (planterad eller semi-naturlig skog). Vår målsättnng är att stödja det globala skogsbruket för att kunna ta steget från traditionellt skogsbruk till precisionsskogsbruk och därigenom möjliggöra den ovanliga kombinationen av både ökade produktions- och klimatfördelar.

Används över hela världen

Katam-tjänsten används över hela världen, i Europa, Afrika, Amerika och Asien. Katam används operativt i subtropiska snabbväxande skogsplantager, typiskt med arterna Pinus Radiata, Eucalyptus, Akasia, Kautschuk och Teak samt i det nordiska skogssegmentet, typiskt med gran, tall, björk etc. Sälj- och supportkontor finns idag i Sverige, Chile och Brasilien.

Baserat på konsumentelektronik

Katam-lösningen är baserad på lätttillgänglig konsumentelektronik såsom smartphones och drönare. Således krävs ett minimum av investeringar för att börja utvärdera lösningen och för att förbättra operativ effektivitet. Genom att använda standard GIS-baserade gränssnitt kan Katam-data sömlöst överföras direkt till personal och skogsmaskiner i fält samt till skogsskötselsystem.

AI och computer vision

Katams kärnteknik är baserad på AI, AR och datorseende. Katams skogsdetekteringsmotor använder visuell skogsinformation, inspelad av mobila enheter som rör sig på marken (såsom smartphones och skogsmaskiner) och av UAV: er som flyger både under och ovanför trädtaket. Katams skogsdataanalys använder sig även av fjärranalysdata från flygplan och satelliter. 

Vårt produkterbjudande växer kontinuerligt och flera nya tjänster kommer att släppas inom en snar framtid. Näst på tur är den autonomt flygande KATAM™ ForestDrone, en tjänst som kommer lanseras under första halvåret 2021.

Skogsmätning med autonom drönare