Kontakta oss

Språk

För produktkunder

Katam portal

Ladda upp, bearbeta och analysera skogsdata i Katam-portalen

Gå till portalen

Katam app

Skaffa en prenumerationsplan för Katam-appen

Inloggad som

Visa din profil Se prenumerationsplaner

Katam lanserar världens första tjänst för att inhämta staminformation i skogen med hjälp av kameradrönare

Katam fortsätter att erbjuda beslutsstöd för ökad virkestillväxt och kvalitet till det globala skogsbruket. Genom att använda autonoma drönare för videoinspelningar introducerar Katam nu ytterligare en metod för att samla in skogsdata.

Exempel på hur man kan använda autonoma drönare för förbättrad skogsdrift – kvalitetssäkring av gallringsåtgärd

Den nya tjänsten som Katam Technologies erbjuder använder autonoma drönare för mätning av stamdiameter. Med den nya lösning slipper skogsägare och fältpersonal ge sig in i otillgängliga, kuperade, taggiga eller till och med farliga skogar, såsom i tropiska miljöer, med t.ex. spindlar och ormar.

Traditionellt används drönare i skogsbruket genom att flyga ovanför trädkronorna. Men ovanför trädkronorna kommer man inte åt att mäta stamdiametern. Prisvärda konsumentdrönare som är utrustade med avancerade navigations- och kollisionssystem finns numera på marknaden. Drönarna lämpar sig väl för flygning inne i skogen, på några meters höjd. Genom att använda drönarna för videoinspelningar introducerar Katam nu en ytterligare metod för att insamla stamdata som är input till Katams skogsanalyssystem.

Den nya inspelningsmetoden med autonoma drönare är ett resultat från projectet ADACORSA, ett EU-finansierat projekt där Ericsson, Lunds universitet och Katam Technologies utgör svenska partners i konsortiet. ADACORSA har som mål att stärka den europeiska drönarindustrin. Dess uppdrag är att öka allmänhetens och myndigheternas acceptans för BVLOS (Beyond Visual Line-Of-Sight), genom att demonstrera teknik för säker och pålitlig drönardrift i olika situationer. Katam bidrar i projektet med domänkännedom om skogsbrukets användningsområden samt erfarenhet av AI-analys i skogsmiljö.

Katam Technologies erbjuder beslutsstöd till skogssektorn, för såväl operativa som långsiktiga strategiska beslut. Patenterade algoritmer, artificiell intelligens och Katams egna skogsexperter säkerställer tillsammans att skogsdata omvandlas till värdefulla beslutsfakta för det globala skogsbruket. 

För mer information om hur du kan förbättra din verksamhet med Katam, kontakta Katams säljteam